0

Consumptiemunten

Bent u op zoek naar advies over consumptiemunten? Hieronder staan een aantal vraagstukken waar onze klanten vaak tegenaan lopen. Indien u liever persoonlijk advies wilt, gericht op uw specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op via verkoop.

Welk soort consumptiemunt moet ik kiezen?
Hoe kan ik consumptiemunten makkelijk verwerken?
Hoe tel ik gemakkelijk mijn (breek)munten

Om munten te tellen bestaan verschillende manieren. Zo kunt u voor ronde munten gebruik maken van een telmachine.  Dit is een snelle en efficiente manier om uw munten te tellen in batches van 20, 25, 40, 50, 100 of 200 munten. De telmachine kan alle soorten ronde munten verwerken.

Breekmunten kunnen geteld worden door ze te wegen.  Door op een nauwkeurige weegschaal 100 munten te wegen, kunt u daarna grotere batches wegen en ze afzetten tegen het gewicht van 100 munten.  Deze munten dienen wel schoon te zijn! Door het geringe gewicht van de breekmunten zorgen vuil en vlekken al snel voor afwijkende weegresultaten.  Ronde munten kunnnen ook gewogen worden. Doordat deze per stuk zwaarder zijn, is de afwijking bij "vieze" munten minder groot.  

Kan ik beter consumptiemunten huren of kopen?

De afweging huren of kopen hangt af van een aantal punten. Belangrijkste factor hierbij is het feit of u de munten vaker wilt gebruiken of niet. Bij eenmalig gebruik, bijvoorbeeld bij evenementen die slechts één keer of eens per jaar plaatsvinden, kunnen huurmunten een goede oplossing zijn. Dit is goedkoper dan het aanschaffen van ronde munten en/of breekmunten. Een ander voordeel van huurmunten is het feit dat u deze na afloop van uw evenement niet hoeft op te slaan. 

Een nadeel van huurmunten is natuurlijk dat deze niet voorzien kunnen worden van uw opdruk. Hierdoor zijn ze niet te personaliseren en niet herkenbaar als betaalmiddel voor uw specifieke locatie. Indien er verder geen munten in omloop zijn op uw locatie, is dit natuurlijk minder/niet van belang.

En ander punt is de fraudebestendigheid. Indien u kiest voor huurmunten heeft u namelijk de keuze uit twee soorten. De classic variant en de premium variant. De eerste is het voordeligst, echter door iedereen te huren. Hierdoor is de kans op fraude groter. De premium variant wordt speciaal voor u geblokkeerd waardoor u zeker weet dat u de enige bent die deze munt uitgeeft. De kans op fraude is daardoor nihil.

Hoeveel munten gebruiken mensen gemiddeld op een evenement?

Om te weten hoeveel munten u moet bestellen zijn er een aantal factoren van belang. Gemiddeld houden wij 7-10 munten voor een dagdeel per persoon aan. Indien er ook eten verkocht wordt, stijgt dit aantal naar gemiddeld 15 munten. 

Dit is echter enkel een gemiddelde. Het aantal is afhankelijk van erg veel factoren. Is het evenement binnen of buiten? (en hoe is het weer?) Wat is de leeftijd van de bezoekers? Wat is de doelgroep van uw evenement/horecazaak?  Hoeveel verkooppunten heeft u? Hoeveel horecapunten heeft u?  Al deze, en nog vele andere, factoren hebben invloed op het gedrag en dus de afname van uw bezoeker. 

Wilt u advies specifiek op uw situatie? Neem gerust contact met ons op (088-3190740 of mailto:verkoop@euro-events.nl) en wij denken met u mee. 

Ben ik verplicht consumptiemunten terug in te nemen?

Dit bent u wettelijk gezien niet verplicht.  U kunt de munten ook op een bepaald moment ongeldig verklaren. Het is natuurlijk wel klantvriendelijk om dit te vermelden bij verkoop, maar het is niet verplicht. 

Hoe zit het met BTW en consumptiemunten?

U bent wettelijk gezien pas BTW verschuldigd indien een munt wordt ingeruild voor een consumptie. Bij de ruiling van geld naar consumptiemunten is geen BTW verschuldigd. Dit betekent dat voor munten die nooit worden ingeleverd of kwijt raken geen BTW wordt afgedragen.

Welke kleur munt kan ik het beste kiezen?

Bij het kiezen van een muntkleur kunt u met een aantal zaken rekening houden. Zo kiezen veel bedrijven voor een kleur in dezelfde kleur als de huisstijl. Zo past de munt bij de uitstraling van het bedrijf / evenement. Indien uw munten echter op een locatie worden uitgegeven waar meerdere munten in omloop zijn (horecaplein, dorpsfeest etc) is het belangrijk dat uw munt onderscheidend is. Let daarbij dus op dat uw muntkleur niet erg lijkt op de andere munten die in omloop zijn.  U kunt uw munt nog meer laten onderscheiden door te kiezen voor een opvallende opdruk in (verschillende) kleuren. 

Wat gebeurt er met de matrijzen van de munten die 5 jaar of langer niet worden gebruikt?

In verband met de fraudegevoeligheid worden deze matrijzen vernietigd. Wilt u na deze periode munten bestellen met een 'oude' matrijs, dan betaalt u dus opnieuw de matrijskosten.

Hoe kan ik mijn munten schoon maken?

U kunt onze consumptiemunten wassen in de wasmachine. Dit doet u als volgt:

​- Doe de consumptiemunten in een waszak
- Stop de waszak in de wasmachine en voeg wat wasverzachter toe (GEEN WASMIDDEL!)
- Was de munten op een KOUD programma voor +/- 20 minuten ​

Ook kunt u de munten op dezelfde manier met de hand wassen. Hiervoor heeft u geen waszak nodig.