Culemborg Blues

Op zaterdag 24 augustus 2019 was het tijd voor alweer de 26e editie van Culemborg Blues, een gratis en toonaangevend bluesfestival. Sinds 1994 is Culemborg Blues niet meer weg te denken uit het historische centrum van Culemborg. Van origine is Culemborg Blues een bluesroute, maar door het toenemende aantal bezoekers is het sinds 2004 uitgegroeid tot een toonaangevend festival. De strak blauwe hemel en aangename temperatuur zorgde er voor dat deze editie nóg meer bezoekers trok dan de voorgaande jaren. Het bezoekersaantal werd dit jaar geschat op 15.000.

 

Al vanaf 2013 werkt de organisatie van Culemborg Blues samen met Euro Events. Wat begon met alleen het afnemen van polsbandjes en lanyards, is uitgegroeid tot het hebben van een eigen festivalmunt. Momenteel hebben ze twee soorten niet-breekbare munten: een rood/witte munt en een blauw/witte munt. De munten hebben allebei dezelfde afmeting, maar de rood/witte munt wordt gezien als een halve munt en de blauw/witte als één hele munt. ‘’Hiervoor willen wij misschien ooit nog eens naar andere munten uitkijken die bijvoorbeeld breekbaar zijn, zodat wij niet meer perse twee verschillende munten aan moeten houden’’, aldus John van Empel, voorzitter/programmeur van Stichting Culemborg Blues.

Een goed alternatief voor Culemborg Blues zijn de bio breekmunten. Deze munten zijn breekbaar voor gebruik van halve munten én biologisch afbreekbaar! Mochten het zo zijn dat er na afloop munten blijven slingeren in het mooie centrum, dan zal dit niet voor vervuiling van het milieu zorgen. De bio breekmunten worden namelijk binnen één jaar biologisch afgebroken.

Om wachtrijen en ontevreden bezoekers zoveel mogelijk te voorkomen werden er tijdens het festival drie muntenkassa’s neergezet waar de eigen munten in kunnen. Deze muntenautomaten zorgen voor een snelle en geautomatiseerde betalingsstroom. De PIN transacties worden de eerstvolgende werkdag ineens rechtstreeks gestort op de rekening van de huurder.

‘’De muntenkassa’s zijn zeer geschikt voor ons omdat wij nu geen vrijwilligers meer in een te klein en te warm kassa hokje hoeven te plaatsen.’’

John geeft aan dat de bezoekers in de loop der jaren bekend zijn geworden met de muntenkassa’s van Euro Events. ‘’Mensen herkennen op ons festivalterrein de muntenkassa’s van Euro Events en omdat ze ieder jaar op dezelfde plek staan weten de bezoekers waar ze de munten kunnen kopen.’’

Naast goed functionerende muntenkassa’s is het van grote meerwaarde om inzicht te krijgen in realtime verkoopomzet en uitgifte. Dit gebeurd middels nieuwe software zodat u de ontwikkeling van de verkoop op afstand kunt inzien. Ook de storingslog kunt u realtime bekijken en indien nodig snel actie ondernemen. De foutmeldingen en storingen komen direct automatisch terecht bij de servicemedewerkers van Euro Events, zodat de reactietijd hoger is en de kans op vertraging bij de muntenkassa’s langer.

‘’ Geen geld in omloop en snelheid is een zeer groot pluspunt voor ons.’’

We kunnen concluderen dat ook de 26e editie van Culemborg Blues succesvol is verlopen. Zoals het er nu naar uit ziet zal Culemborg Blues nog jarenlang het centrum van Culemborg voorzien van live bluesmuziek.